19.1.16

Mengenal Parasit

Hai semua..hari ni MG nak kongsi sedikit sebanyak mengenai jangkitan parasit.Jangkitan parasit 

adalah sangat biasa, yang boleh menyebabkan beberapa komplikasi pada sistem dalam badan kita.

Ada microparasites seperti malaria yang hanya boleh dilihat di bawah mikroskop atau 

macroparasites besar, seperti cacing usus berbentuk bulat atau rata  (cacing gelang, cacing pita) 

 yang boleh mencapai saiz yang agak besar. Parasit bukan sahaja ada  di dalam usus, tetapi boleh 

berada di mana-mana sahaja di dalam badan: paru-paru, hati, otot, perut, di dalam otak, darah, kulit 

dan juga di mata.



Gambar di atas adalah gambar parasit yang terdapat di dalam perut..Kita boleh kenal tanda2 

wujudnya parasit dalam badan kita Parasit in Your Belly?..Boleh baca di situ..

Macam mana parasit boleh terjadi???

- Dari orang lain, lebih kurang secara langsung (oleh najis atau secara seksual).
- Dari jangkitan diri sendiri, sebagai contoh, kerana menggaru kawasan dubur yang boleh menyeret telur dari tangan ke mulut.
- Dari penghantaran kongenital (ibu kepada janin).
- Dari barangan biasa yang tercemar.
- Dari tanah yang tercemar oleh najis manusia atau haiwan.
- Dari makan daging mentah atau kurang masak yang tercemar.
- Dari makan ikan mentah.
- Makanan tradisional beberapa negara termasuk dalam resepi mereka.  (Kita boleh mengelakkan penggunaan larva cacing oleh membekukan daging atau ikan dalam dua belas jam)
- Dari air minuman yang tercemar
- Daripada sayur-sayuran atau buah-buahan yang tercemar.

baca selanjutnya di Liyasyamel...semua cerita pasal cacing..MG nak share cara paling mudah untuk 

mengelakkan atau membersihkan usus kita sebab yang kita tahu orang malaysia ni makan main sedap

 je...Dari makanan punca jangkitan parasit paling utama.


Biji betik adalah ubat cacing semulajadi,sesiapa pun boleh makan biji betik..Ia berfungsi untuk 

membunuh parasit..Terdapat cara2 untuk amalkan biji betik ni

- untuk bayi,mak2 boleh keringkan biji betik dan kisar/tumbuk buatkan jadi air,tapi anak2 MG 

makan mentah raw gitu je..

- dewasa,makan je macam biasa sesudu sehari buat di kala bulan penuh..baca selanjutnya mengenai 

fasa bulan penuh di sini..



Nak tahu cerita cacing lagi?







16 comments:

  1. rs nak pitam tgk pic cacing parasit dm perut tu ..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...bayangkan cacing camtu dlm perut kita...
      erkkkk

      Delete
  2. prasit yang kita pandang remeh walhal berbahaya kalau keterlaluan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu PC...ramai yang ambil sambil lewa..dengan tak jaga makan semua kan

      Delete
  3. Alright ! info yang patut di share ! , I should share this to my japanese friends as well . hehe Kadang2 makan di gerai pon kena berhati2 , kalau ada skill masak lebih baik masak sendiri kan MG . dan pastikan basuh tangan dengan betul , kadang2 saya yang komen ni pon tak sedar makan apa , apa2 pon peringatan untuk diri sendiri mahupon org lain . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea SD..parasit memang senang nk membiak lagi2 melalui cara pemakanan kita terutama gula..sama2 kita jaga makan..n btw..biji betik sangat berkesan coz 1 of my friend amalkan makan biji betik,badan dia dah tak de gatal2....gatal2 badan juga salah satu simptom ada parasit usus kita

      Delete
  4. Info terbaru. Benda nih selalu ada pada baby an ? Sebab adik yg bongsu dlu selalu sakit sakit di punggung. Ktanya mcm ada benda dekat punggungnya. Tengok takde apapun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah...baby memang senang nk dpt cacing kalau x jaga pemakanan...kar punggung selalu dia akan gatal di lubang tu

      Delete
  5. eeeeeiy huhu thanks share ni TT_TT
    hehe qila sbb new year kan so baru nk cari ubat cacing hikhik.
    sbb main dgn benda yg kita takleh nak tgk dgn mata kasar kan huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. MG x berani nk makan ubat sbb mmg takut makan ubat...so MG amik alternatif lain..makan biji betik..n it's work dik

      Delete
  6. Replies
    1. hahhahah heyy....jangan..benda ni memang realitinya wujud dik...

      Delete

 

Mak Garang ©2016 All Right Reserved. Powered by Blogger